Σάββατο 24 ΙΟΥ 2017 13:22
 • Ηρακλειο
  31°C
 • Χανια
  33°C
 • Ρεθυμνο
  32°C
 • Λασιθι
  31°C
Ekriti.gr Logo

Χιλιάδες παραγωγοί στο Ηράκλειο χάνουν την επιδότηση

Χιλιάδες παραγωγοί στο Ηράκλειο χάνουν την επιδότηση

Πολύ μεγάλος, αλλά όχι αυτός που ανέμεναν, είναι ο αριθμός των δικαιούχων των επιδοτήσεων στο Ν. Ηρακλείου, που μένουν εκτός συστήματος, καθώς δεν προχώρησαν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, αρνούμενοι να υποστούν, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, νέα αφαίμαξη στα εισοδήματά τους με την υπερφορολόγηση που επικρατεί.

Σε επίπεδο νομού, περίπου 4000 παραγωγοί δεν ενεργοποίησαν τα δικαιώματά τους μέχρι τις 15 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που έληγε η σχετική ημερομηνία επί συνόλου 650.000 παραγωγών που ακολούθησαν φέτος τη διαδικασία, σε όλη τη χώρα, σε σύγκριση με τους περσινούς 700.000 ενδιαφερόμενους.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του αγροτικού κόσμου, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο, ενώ, βάσει των στοιχείων, περίπου 52.000 παραγωγοί προχώρησαν φέτος έγκαιρα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Ουσιαστικά, αυτοί οι 4.000 χάνουν τα χρήματα που επρόκειτο να εισπράξουν, τα οποία θα δοθούν στο εθνικό απόθεμα.

Ωστόσο, νέο πρόβλημα προέκυψε για τους αγρότες, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο! Ο λόγος για την περίφημη Φόρμα 6. 

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκδόθηκε εγκύκλιος όπου αναφέρεται ότι θα δοθούν, σε όσους έχουν χάσει χρήματα κατά το παρελθόν, εξαιτίας της Φόρμας 6, χρήματα από το εθνικό απόθεμα, τα οποία όμως θα είναι σαφώς λιγότερα από εκείνα που υπολόγιζαν να εισπράξουν.

Όπως τονίζουν οι ενδιαφερόμενοι, στην εγκύκλιο που περιέχει πολλές ασάφειες, δεν γίνεται πουθενά λόγος για τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα», αν και ως μέτρο χαρακτηρίζεται, σε γενικές γραμμές, δίκαιο αλλά προβλέπει, αναλογικά, λιγότερα χρήματα!

Γι’ αυτό, και ζητούν περισσότερες εξηγήσεις επί της εγκυκλίου, όπως τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα, τι θα γίνει με όσους παραγωγούς ήταν απλήρωτοι τη διετία 2015-2016 και αν αυτοί πληρωθούν αναδρομικά, ενώ περιμένουν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες και για άλλα σημεία που προκαλούν ερωτήματα και αγωνία στους κόλπους των δικαιούχων.

Ελένη Μπουρμά

Διαβάστε επίσης. . .

Η πολιτική δραστηριότητα της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και σύμφωνα με ανακοίνωση, καλεί...
Με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 10,69 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση του 2016 η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σύμφωνα με τον...
Η Ζήνα Κουτσελίνη βρέθηκε στην Κρήτη για τα γυρίσματα της εκπομπή της " Αλήθειες με τη Ζήνα" όπου και προβλήθηκε από τη...