Σάββατο 24 ΙΟΥ 2017 13:34
 • Ηρακλειο
  31°C
 • Χανια
  33°C
 • Ρεθυμνο
  32°C
 • Λασιθι
  31°C
Ekriti.gr Logo

Κρήτη: Πάνε στο υπουργείο και ζητούν λύση για τη δακοκτονία

Κρήτη: Πάνε στο υπουργείο και ζητούν λύση για τη δακοκτονία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης όσο περνούν οι ημέρες και ενώ βρίσκονται εν αναμονή της απάντησης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης για την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα τόσο στο Υπουργείο να προμηθευτεί τα φάρμακα, όσο και στις Περιφέρειες να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εργασίες για τη δακοκτονία μέσω των προσωρινών αναδόχων .
 
Στο μεταξύ όπως είχαν προαναγγείλει οι ελαιοπαραγωγοί από τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν στη συγκρότηση επιτροπής η οποία αύριο αναμένεται να  μεταβεί στο Υπουργείο και συναντηθεί εκτός απροόπτου  με τον Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκο Αντώνογλου, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει προκύψει με το  πρόγραμμα δακοκτονίας που όπως είναι γνωστό διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μην υλοποιηθεί, στην Κρήτη λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρουσιάζονται.
 
Στην συνάντηση αναμένεται να παρευρεθούν ως μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε  οι κύριοι Μύρωνας Χιλετζάκης, Μιχάλης Καμπιτάκης και Γιώργος Περογιαννάκης από την Ένωση Ηρακλείου καθώς και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκη. Στη συνάντηση  δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Μανώλης Θραψανιώτης .
 
Σε μια προσπάθεια να μην τιναχτεί στον αέρα η φετινή παραγωγή ελαιολάδου λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα( καθώς υπενθυμίζουμε ότι με βάση των διαδικασιών που απαιτούνται για τον φάρμακα δακοκτονίας θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις 23 Αυγούστου,) την περασμένη Παρασκευή ο κ. Κουκιαδάκης απέστειλε επιστολή στον Υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου με την οποία του ζητά να μην υπάρξει άλλη χρονοτριβή καθώς η χώρα  και οι παραγωγοί δεν έχουν την πολυτέλεια λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας κάποιων, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει  να χάσουν την  ελαιοπαραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς.    

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων  ο σχετικός διαγωνισμός είναι ακόμη στη φάση της κατάθεσης δικαιολογητικών κατακύρωσης και με βάση το ανελαστικό χρονοδιάγραμμα για τις προθεσμίες άσκησης τυχόν προσφυγών, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επικαιροποίησης τυχόν δικαιολογητικών που έχουν λήξει, δεν προβλέπεται οι εν λόγω συμβάσεις να έχουν υπογραφεί πριν το τέλος Αυγούστου.

Αυτό έχει ως συνέπεια η Περιφέρεια Κρήτης και ιδίως το Ηράκλειο να μην έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της τα αναγκαία φάρμακα για την πραγματοποίηση ούτε καν του πρώτου ψεκασμού, ενώ τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο των Περιφερειών της Χώρας όπως αναφέρει.
 
Ελένη Στάθογλου

Διαβάστε επίσης. . .

Η πολιτική δραστηριότητα της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και σύμφωνα με ανακοίνωση, καλεί...
Με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 10,69 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση του 2016 η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σύμφωνα με τον...
Η Ζήνα Κουτσελίνη βρέθηκε στην Κρήτη για τα γυρίσματα της εκπομπή της " Αλήθειες με τη Ζήνα" όπου και προβλήθηκε από τη...